Дискриминација

"Красић? Па он је само Србин" - релативно је тачан превод онога што је рекао италијански новинар Маурицио Пистоки.
"Мислио сам да је он фин момак, али он је само Србин" - поновио је онда, у жељи да нагласи придев " само Србин".
Милош Красић, сасвим сигурно, најбоље, најкорисније и најисплатљивије појачање гиганта Апенинског полуострва, Јувентуса, због једне спорне ситуације, трпи ових дана жестоке критике са свих меридијана и паралела. Иронично и парадоксално, то се дешава у земљи која је и више него позната по фудбалерима који, ето, понекад падну и кад не треба. Међутим, они су Италијани, а Срби су, дакле, Срби, барем према скандалозној тврдњи изговора за новинара. Никакве казне, упозорења нису стигла, а у јавности се тек помало " жуморило " о несвакидашњој ситуацији, да се један народ, и један фудбалер слободно омаложавају, потцењују и вређају. Милош је летос желео само у Јувентус, у италијански фудбал, желео је да постане део велике, успешне и богате традиције, међутим, све што је постигао је да га сматрају за мање вредног човека. Не вреде ни његови голови, ни километри које просто гута, ни похвале спортских новинара, када ће га другоразредни водитељи трагикомичних недељних "afterlunch" емисија назвати - само Србином. Овако је то требало рећи господине Пистоки.
"Милош Красић је тренутно један од најбољих фудбалера у Италији. Долази нам из Србије."


Kad projde oktobar

ФСС, боље рећи, Србија због дивљања навијача у Ђенови претрпеће тешке санкције. Прекинут меч против Италије биће регистрован резултатом 3-0, код куће ће Србија играти без публике, треба уплатити 120.000 евра.. За утеху, меч против Италије ће моћи да се игра са публиком, али до тада већ све може бити јасно ( ако већ није ). У јавност се о судским процесима против изгредника не зна превише. Зна се само да се "човек у црном" зове Иван Богданов, а остале учеснике називају управо тако - " остали учесници ". Узбудљивом октобру месецу је тако дошао крај - са правом се може рећи да су тема број један били навијачи, гегови и испади италијанских новинара, и нове спортске вратоломије омиљених нам момака у црвеним мајицама...


Мука ми је више од тог дербија

У пратњи 5000 униформисаних лица, и ко зна колико оних у " цивилу " на трибинама, одржан је и тај, 139. празник фудбала, " Вечити Дерби ". Мора се признати да је, услед новонастале ситуације, овај меч имао најбољу " предигру " у виду догађаја који су већ поменути раније овде. На срећу, све је протекло у најбољем реду, захваљујући, рецимо, " способностима " оба тима да утакмицу сведу само на теоретску мисао. У пракси, стандардно јалова игра, мало фудбала како би се то рекло, иако су све услове за то одлично плаћени младићи имали. Црно-бели тактички далеко изнад остатка наше ЈСЛ, Црвено-бели, као у неком грчу узалуд су покушавали ко зна шта и тиме само олакшали посао противнику. Име догађаја треба да остане као део традиције, али придев " празник " је вишак већ неколико година.
Ипак, треба похвалити оба тима на фер игри, коректном понашању, као и навијаче, и доказано способну полицију на одличној организацији. Податак да је чак 19 земаља преносило утакмицу довољно говори о интересовању макар новинара за више него ризичан тренутак за цео Српски народ. Без икаквих проблема се све завршило, а чини се да су и хулигани увидели, макар на неко време, тренутну реалност. То је добро из више разлога, а најважнији је да су приче о " нерешивом проблему " пребачене тамо где и требају да буду, у Правосуђе и Судство, што ћемо свакако са великом пажњом посматрати, пратити и дискутовати.


Рат за фотеље

Треба очекивати немогуће. Као гром из ведра неба, ФСС је издао саопштење, којe када се прочита, каже следеће : " Клуб љубитеља фудбала " Орлови " су једна криминална организација , која има за циљ да ради против оног за ште се наводно залаже. То су све осуђивана лица, а предводи их Саво Милошевић ". Али баш тако.
Јесте, столице се поштено " дрмају ", али ово.. Ово нисмо очекивали. Како једна озбиљна, државна институција као што је ФСС, која за циљ има, мање-више, само да постоји и одржава, задржава и приказује раскошни таленат наших момака, може себи да допусти овакво једно " жутостампачко " препуцавање, које нам је и више него добро познато. Страни плаћеници, домаћи издајници.. Недостаје само Вук Бранковић, а колико је то отишло далеко, види се по сулудим саопштењима по којима су обе стране врло, врло близу тога. Тачније, има три стране. Саво Милошевић се такође умешао у јавну расправу, и написао/прочитао своје. Јасно, одбацио је сваку сумњу да је умешан у нешто за шта и нисмо сигурни да постоји, но, поменуо је као амбиције једну од фотеља ФСС-а. А народ, онај који би само да гледа фудбал, е он ће још мало сачекати. Док се не сазна ко је ко, ко је шта, ко шта ради и зашто то ради. Благо оном коме је све јасно.


Треће полувреме

Након заседања по хитном поступку, ФСС је, макар декларативно, сву одговорност пребацио на неодговорнст Италијана,
Како је речено, ФСС је испунио све своје обавезе, обавестио УЕФА-у, италијанску полицију и на време упозорио на могућност нереда.
Е сад.. Ако се добро размисли, мора се признати да није тако лако рећи истину. Шта је истина? Да ли је то плод само нереда, или прецизно планирана и још боље изведена акција?
Забрињава податак да је у једној Италији могуће тако лако унети, не само пиротехничка средства, већ и озбиљнији алат који сече жице као да су од путера! Истовремено, сећамо се, на стадиону " Црвене Звезде ", одавно се уноси право, најстварније могуће, ватрено оружије, и пуца се, као на Дивљем Западу. Шта се то догодило са фудбалом?

Да ли је могуће да је, због невероватне количине новца који се обрће у тој сфери, почело одигравање утакмица и пре судијиног звиждука? А све зато што навијачи више нису навијачи, већ је и то постало озбиљно запослење, са све радним стажом? Најнереалнија сцена се догодила када је " најватренији " Србин у Ђенови, тетоважама прекривен Иван Богданов, познат као " Ића Ултрас ", након хапшења ( у пртљажнику аутобуса ) већ имао ангажованог адвоката. И то не било ког. Италијана. Кренула су патетична саопштења, рушење " Толета " и шта све не, али...
Како након овакве бруке гледати фудбал и даље? 


Нереди у Ђенови

Уместо фудбалског празника, утакмице између дојучерашњег Светског првака, Италије, и наших " орлова ", добили смо срамоту која се неће тек тако опростити. Српски хулигани, револтирани ко зна чиме, решили су да све рачуне сведу на игралишту на којем то једноставно нису смели. Нација је бесна. Уместо хероја, или бораца за Србију, сада се на хулигане гледа као на издајнике. Њихове приче нико више не жели да слуша, јер какав год да је изговор том дивљању, једноставно, методика екстремиста је апсолутно илегална. Мета је био и бивши голман ФК " Црвена Звезда ", Владимир Стојковић, кога су од линча спасили капитен Дејан Станковић и Никола Жигић. Посебно је потресна прича Зорана Тошића, који је буквално протрчао кроз масу, и у аутобусу, који се кретао, ускочио. Немогуће је неповезати ове догађаје са насиљем на улицама Београда, за време " Параде Поноса ". 

И шта сад човек да мисли?Ово је само реприза, за многе од нас. Дивљање по иностранству, бакље које су унете на ко зна који начин, пљачке малопродајних објеката.. Све је већ виђено. Међутим, да ли је добро узимати " Енглески" модел, чије присталице сада подижу глас? Да ли треба суwспендовати до даљњег све спортске активности због значајног, али и не толико великог броја изгредника? На држави, али и на нама самима је да сада запнемо, док год се та клица деструктивне енергије не каналише на конкретне и продуктивне манифестације. Врло је битно знати да енергија постоји, да промене које смо започели, да их завршимо до краја, па да онда видимо где смо... А ово може бити последња етапа пандана " Париз - Дакар ". На дугом путу, ово је можда то што ће начинити разлику, испит који ће ставити на пробу све наше снаге, и све промене које смо извршили. Од Правосуђа, па до јавног мњења. И да видимо где смо то сада. И још важније - где то желимо да будемо?

 


«Prethodni   1 2